Zandgrond
De grondsoort is bepalend voor welk sortiment planten je gaat kiezen voor in je tuin. In dit tweede artikel over grondsoorten ga ik het hebben over zandgrond. (hierna volgt nog veengrond) Het eerste artikel ging over kleigrond. Deze informatie is ook te vinden in mijn boek ‘Plantwijzer’
Zandgrond verbeteren om meer planten te kunnen gebruiken.
Zit je nu op zandgrond met je tuin, dan heb je over het algemeen de meeste problemen met het aanslaan van de beplanting. Als je namelijk niet voldoende sproeit dan kunnen de planten makkelijk uitdrogen. Het is dan ook verstandig wanneer je op echte zandgrond zit om de grond te verrijken met organische stof en eventueel wat klei erbij en dat goed mengen zodat het water en voedingsstoffen vasthoudend vermogen wat groter en beter wordt. Als je kunstmest strooit op zand en het gaat flink regenen dan zullen planten niet veel hebben aan deze voedingsstoffen, want er blijft weinig van hangen omdat ze al zijn uitgespoeld voor de planten er wat mee kunnen doen.
Beregenen van zandgrond?
Op zandgrond zullen diepwortelende bomen het fantastisch naar hun zin hebben Bomen zoals een Berk of een Eik. Kijk maar eens naar de heidegebieden. De bomen die het daar goed doen, zullen het zeker in jouw tuin ook goed doen.
Vooral zonnige plekjes op zandgrond verdienen de aandacht omdat dat extra droog kan zijn. Eigenlijk is zandgrond de enige grondsoort waarbij ik denk dat het in een tuin wel zin heeft om een beregeningsinstallatie aan te laten leggen. Althans in Nederland, want over het algemeen zijn de Nederlandse zomers zo dat we er makkelijk doorheen rollen, en zullen we de planten alleen het eerste en tweede jaar moeten sproeien om ze goed op gang te krijgen. Op zandgrond echter blijft het toch wel een terugkerend iets, vooral in droge zomers. Dus zit je op het zand denk dan eens aan beregening voordat je met je planten begint.
Kijk eens in de omgeving.
Het maakt eigenlijk niet uit op welke grondsoort je zit. Als je in de omgeving kijkt welke planten het goed doen dan kies je daar het sortiment uit voor je eigen tuin of die gebruik je in ieder geval als basis. Dan zal je een groep heesters, bomen en vaste planten hebben die het uitstekend zullen doen op die grond.
10 planten voor zandgrond
- 1. Acanthus mollis – Oesterplant
- 2. Anaphalis triplinervis – Siberische edelweiss
- 3. Caragana arborescent – Erwtenstruik
- 4. Centranthus rubber – Rode valeriaan
- 5. Cytisus scoparius – Brem
- 6. Erigeron ‘Dunkelste Aller‘ – Fijnstraal
- 7. Geranium himalayense – Ooievaarsbek
- 8.Iris germanium – Baardiris
- 9. Lavatera ‘Barnsley‘ – Struikmalva
- 10. Stachys byzantijns – Ezelsoor
druk op de afbeelding
Meer nuttige informatie over grondsoorten
Stel hieronder je vraag of geef een reactie.
12 reacties. Reactie plaatsen
Super.
Na 53jaar in de blauwe rivierklei gezeten te hebben woon ik nu 2jaar op zandgrond.
Dit is wel even wennen.
Planten die ik meenam kunnen ook maar moeilijk of zelfs niet wennen.
Maar met deze informatie kom ik weer wat verder.
Anja
Beste Anja,
Van de zware klei naar zandgrond is een hele verandering.
Het werken in de tuin is in ieder geval een stukje lichter geworden.
Mocht je nog vragen hebben; stel ze gerust.
Met groene groet,
Ron
Merci Ron, mooie weergave van zandgrond.!
Op deze manier kan het een bijdrage leveren om betere
planten te kweken . Super !
Bedankt JP voor je leuke reactie.
Groene groet,
Ron
Ron, onze tuin is aangelegd op een zandlaag van 3 meter. Wij hebben ongeveer 35 bomen gepland. Ook veel heester zijn aangeplant i.v.m de gelaagdheid van de begroeiïng wat ik zeer belangrijk vind. Ik heb gelijk twee puntstukken laten slaan om zeker de eerste paar jaar extra water te geven. De beplanting is afgestemd op de zuurgraad van de bodem. Als leidraad geld dat al het organisch materiaal dat vrijkomt op de tuin aanwezig blijft. Daarom, na twintig jaar is watergebruik bijna niet meer nodig.
Beste Theo,
Klinkt goed.
Stuur eens een foto via deze pagina,
Ik ben erg benieuwd hoe het eruit ziet.
Met groene groet,
Ron
Kijk eens naar de foto’s die op Facebook staan. De tuin is nu precies twintig jaar oud. Het is een ontwerp van mezelf en we hebben de tuin helemaal handmatig aangelegd conform de prematuur gedachten. In die twintig jaar heb ik alleen een viertal bomen omgezaagd. Voor de rest is de tuin door de jaren heen alleen maar mooier geworden.
Beste Theo,
Je hebt een prachtige tuin.
Een project om trots op te zijn.
Met groene groet,
Ron
Hier in Zegge vaak droge zandgrond, de vlinderstruiken doen het hier ook heel goed, heb al meerdere kleuren hiervan.
De 10 planten die je beschrijft zijn ook mooi, als ik nog een leeg plaatsje heb, misschien een goed idee, b.v de oesterplant en rode valeriaan, bedankt voor de tips.
Gr. Nanny.
Beste Nanny,
Bedankt voor je leuke reactie.
Groene groet,
Ron
Handig om nog wat tips achter de hand te hebben voor planten op zandgronden. De vlinderstruiken, sedum en rhododendrons doen het, gelukkig, fantastisch. Maar overleven de planten de droogte, dan is de volgende uitdaging of ze ook de wilde konijnen, woelmuizen en emelten/engerlingen overleven…..
Beste Anita,
Aantasting door knaagdieren en insecten is
niet afhankelijk van de grondsoort.
Iedereen kan hier last van hebben.
Het is echter wel zo, dat wanneer je planten
op de juiste grond en op de juiste lokatie zet,
ze veel minder gevoelig zullen zijn voor ziektes en plagen.
Groene groet,
Ron